Fenix HL05 hoofdlampje: Lopen bij maanlicht

  • Geplaatst op
  • Door Vasa Shop

In de winter lukt het vaak niet om bij daglicht te gaan sporten. Je bent dan aangewezen op aanwezige straatverlichting of je neemt je eigen lichtbron mee. Marco liep het Kromme Rijn Pad van Utrecht naar Cothen en testte de Fenix HL05 hoofdlamp.

Hoofdlamp

 

Kromme Rijn pad

Terwijl het zonnetje langzaam achter de horizon verdwijnt laat ik de stad Utrecht achter me. Ik slinger wat door de straten om de rivier de Kromme Rijn op te zoeken.
Deze rivier loopt van Wijk bij Duurstede naar hartje Utrecht en was een belangrijke verbindingsweg voor de handel. Op trekschuiten, voortgetrokken door paarden, werd de koopwaar vervoerd. Het jaagpad is nu een wandelpad en ik besluit om deze te voet af te leggen.


Sporten in het donker

Langlaufen hoofdlamp

Als ik stadion Galgenwaard achter me laat verlaat ik ook langzamerhand bewoond gebied en wordt het donkerder. Ik stel het gebruik van mijn lampje zo lang mogelijk uit. Het mooie van lopen met verminderd zicht is dat andere zintuigen worden geprikkeld. Je hoort scherper, gaat dingen ruiken en je bent veel meer op het gevoel aangewezen. Ik had dat al ervaren tijdens de NattVasan (Vasaloppet in het donker) waar je veel korter van tevoren informatie binnenkrijgt over hobbeltjes en slingertjes in de loipe. Een prachtervaring die ik nu lopend beleef.


Lampje aan

Hoofdlamp

Als er meer bomen langs de route staan wordt het donkerder en is het toch wel handig om enig licht te hebben. Ik zet de Fenix HL05 hoofdlamp aan en een mooi licht spreid zich voor me uit. Het is niet veel maar net genoeg om ca. 2 meter voor mijn voeten het pad te kunnen zien.
Het is net of de maan flauwtjes schijnt en ik vind dat fijn. Zo houd ik het gevoel van in het donker lopen vast en blijven andere zintuigen dan het visuele geprikkeld.
Mijn tempo is heel rustig en dus werkt het prima zo, maar ik kan me voorstellen dat wanneer je sneller loopt je dan een sterkere lichtbron wenst.


Afstellen naar gelang de omstandigheden

Hoofdlamp

Het pad kronkelt langs de rivier. Als ik dorpen als Bunnik en Odijk passeer heb ik voldoende licht van de huizen en straatlantaarns. Het lampje gaat dan een standje zachter of uit. De bediening is heel simpel, je klikt gewoon op het lampje.
Wanneer ik een stukje over de weg moet, draai ik mijn lampje naar achter. Ik zet het rode knipperlicht aan (3x klikken) zodat ik goed zichtbaar ben voor het achteropkomend verkeer.
Terug op het donkere pad draai ik de lamp weer naar voren en zet ik het licht op wit. Nu wil ik ook dat het licht wat verder voor me uit schijnt. Het lampje zit op een scharnier mechanisme zodat ik de hoek waaronder het licht schijnt eenvoudig kan instellen.

Hoofdlamp


Cothen bereikt

23 kilometer verder kom ik aan in Cothen. Het lopen ging niet vanzelf maar het avontuur was mooi en het hoofdlampje heb ik goed kunnen testen. Het donker heb ik goed kunnen beleven en daar ging het om. Leven is beleven en waar kun je meer beleven dan in het bewegen?


Conclusie:

Als je optimaal wil geniet van het donker en lopen bij maanlicht een romantisch idee vindt, dan is de HL05 ledlamp prima geschikt. Je moet dan niet te snel lopen en accepteren dat je niet ver vooruit kan kijken. Je bent zelf goed zichtbaar zonder dat je de ander verblindt. Je kunt kiezen tussen twee standen wit licht en 2 standen rood, wat maakt dat je goed opvalt.


Pluspunten:

+ Licht gewicht
+ Romatisch maanlicht
+ 4 standen
+ Makkelijk te bedienen
+ Clip om op de rugzak of kleding te bevestigen
+ Wit en rood (knipper)licht
+ Klein en compact
+ Gaat lang mee door twee lithium knoopcellen
+ Batterijen lopen niet leeg als je de lamp een tijdje niet gebruikt
+ Makkelijk zelf batterijen vervangen
+ Geleverd met opbergzakje
+ Verkrijgbaar in 3 kleurige hoofdbanden (groen, rood, blauw)

De lichtbron is niet krachtig genoeg om ver vooruit te kijken en om het pad voldoende te verlichten zodat je alle obstakels goed ziet. Wie sneller loopt dan 10km per uur zal waarschijnlijk meer licht willen dan 8 lumen. Voor rollen en langlaufen is de Fenix H25R beter geschikt.

Profiteer van deze twee aanbiedingen

1: Bij aanschaf van NattVasan hoofdlamp set krijg je de HL05 hoofdlamp cadeau.

2: Bij aanschaf van een Fenix hoofdlamp voor het langlaufen krijg je 50% korting op de HL05 hoofdlamp.

Let op: deze aanbieding geldt tot 15 febrauri of zolang de voorraad strekt. We hebben nog 3 HL05 hoofdlampen op voorraad.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »