In gesprek met: Skike instructeur Tjitte Dijkstra (Tjitfit)

Een tijdje terug kocht Tjitte (Tjitfit) 8 sets Skikes bij ons om cursussen te geven. Inmiddels is hij goed op weg om de sport op de kaart te zetten. Niet alleen zijn de cursussen succesvol, maar Tjitte verscheen eerder al in de krant en bij Koffietijd. Ook wij zijn met hem in gesprek gegaan en vroegen hem o.a.: hoe en waarom hij is begonnen met skiken, of skiken voor jou geschikt is en waarom je het eens zou moeten proberen.

Tjitfit


Zo ben ik begonnen

Tijdens een vakantie in de bergen zag mijn vrouw iemand op skikes voorbijkomen. Ze wist meteen dat dit een mooie sportieve uitdaging voor mij zou zijn. Terug in Nederland heeft zij een clinic voor ons hele gezin gepland. Na mijn eerste meters op deze wonderlijke ‘skeelers’ was ik meteen verkocht.

Dit vind ik zo mooi aan het skiken

Ik houd van buiten actief zijn en van technisch georiënteerde sporten. Vroeger heb ik veel gehockeyd, maar na m’n 45e kreeg ik last van m’n rug, knieën en achillespezen. Om chronische overbelasting te voorkomen, werd het dus tijd voor een sportieve uitdaging met een wat lagere schokbelasting. Het wat rustiger aan doen was blijkbaar nog geen optie. Schaatsen, mountainbiken en skeeleren werden mijn nieuwe passie. Mede doordat ik in het verleden al vele uren als schaats- en inlineskate instructeur had gewerkt. Het skiken is voor mij een unieke mix van al deze buitensporten, met als extra voordeel dat ik een stuk minder afhankelijk van het seizoen en het weer ben geworden. Schaatsen kun je namelijk alleen van oktober tot april en voor skeeleren is een nat wegdek een probleem.

Tjitfit


Voor deze sporten is skiken geschikt

Skiken is in de eerste plaats geschikt voor mensen die het prettig vinden om buiten actief te zijn. Skiken is een echte 4 seizoenen sport. Zo kun je, anders dan bijvoorbeeld bij skeeleren, zelfs met een nat wegdek goed met de skikes uit de voeten. Je kunt als beginner en als fanatieke sporter je sportieve hart ophalen. Je bepaalt namelijk zelf de intensiteit en de uitdaging. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijk relaxed een rondje in het park rijden. Maar skiken wordt vanzelf een pittige workout, als je het tempo opvoert en het gladde asfalt inruilt voor de meer grillige bospaden.

Tjitfit

Om het skiken te leren heb je een voorsprong als je al eens op schaatsen, inline-skates, skeelers, ski’s of langlauflatten hebt gestaan. Skiken is namelijk in de eerste plaats een kwestie van balans.

Het helpt ook als je al over een redelijke basisconditie beschikt. Bij het skiken zet je namelijk alle grote spiergroepen van je lijf aan het werk en dat vergt een zekere basisconditie. Een echte total body workout zogezegd. Om goed beslagen ten ‘ijs’ te komen, zou ik beginnende skikers dan ook adviseren om eerst in een paar lessen te investeren. Je kunt dan van een ervaren instructeur de kunst afkijken en ontdekken hoe alles werkt en of het ook echt bij jou past. Je leert dan sneller en hoeft nog even niet zelf in het materiaal te investeren. Daar komt bij dat skiken in een groep inspireert, ook op momenten dat het bij jezelf even niet direct lukt.

Ik leer het je graag!

Door mijn opleidingen als leraar lichamelijke opvoeding, schaats- en skeelerinstructeur had ik al een stevige basis als lesgever. Na mijn eerste enthousiaste kennismaking met het skiken heb ik vervolgens  mijn eerste eigen V8 ‘klapskikes’ bij Vasa Sport gekocht.

Ik kende Vasa Sport nog van de tijd dat ik een outdoorpark runde, een goede oude bekende dus. Vervolgens ben ik met de skikes aan de slag gegaan. Ik leer namelijk het beste door het zelf te doen. Door mijn ervaring met schaatsen en skeeleren had ik al snel de grondbeginselen onder de knie: vooruitkomen zonder te vallen. Ervaring opdoen helpt ook om te snappen wat er nog extra nodig is. De proefles van Vasa Sport kwam daarna precies op het juiste moment. Dankzij Machiel Ittmann van Vasa Sport kreeg ik nog de nodige tips & tricks, waarmee ik weer verder zelfstandig aan de slag kon.

Op dit moment bied ik een basis- en vervolgcursus Nordic Cross Skaten aan (hele mond vol als je skiken gewend bent). Daarnaast is Tjitfit ook in te huren voor een clinic. Dit laatste is leuk voor groepen die eens met het skiken willen kennismaken, net zoals ik dat zelf in het begin heb gedaan. De cursussen worden in Twente gehouden en starten op 8 of 12 mei a.s. De clinics verzorg ik door het hele land.

Tjitfit

Tjitfit

Tjitfit


Dit materiaal gebruik ik

Ik gebruik zelf de V8 ‘klapskikes’ en voor mijn cursisten heb ik de V7 skikes aangeschaft. De V7 is een prima model om het skiken op te leren en relaxed op te toeren. Als je wat meer ervaring hebt en wat meer snelheid wilt ontwikkelen, dan is de V8 ‘klapskike’ een goed alternatief. Je verlengt met het klapmechanisme namelijk je afzet en daarmee je snelheid. Ook helpt het om wat meer ‘schwung’ en dynamiek in je beweging te krijgen. Eigenlijk dezelfde ontwikkeling als bij het schaatsen.

skike v7

Onlangs heb ik de nieuwe Skike V9 Fire 200 getest. Binnenkort zal het testverslag verschijnen.

Deze tip zou ik je willen meegeven

Twijfel je of het skiken iets voor jou is? Mijn advies: niet langer twijfelen, maar gewoon gaan uitproberen. Vraag bij Vasa Sport of Tjitfit een proefles aan en ontdek of je het wat vindt. Je moet bewegen laagdrempelig maken om in te stappen. Dat geldt wat mij betreft zeker ook voor zoiets leuks als skiken.

Wie weet, tot gauw!

 

Tjitte Dijksta
Wesbite:Tjitfit
E-mail: [email protected]
Telefoon: 0653489267

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »