Rollen door Waterland

  • Geplaatst op
  • Door Roos Lantink
  • Geplaatst in Rolski

Ik had al wel een paar keer een rolski-les bij Machiel gevolgd. Zowel klassiek als skating. Heel leuk en nu was het de tijd om een set aan te schaffen en zelf aan de slag te gaan, aldus Roos. Ze vertelt in dit blog haar ervaringen met skating rollen in de prachtige omgeving dicht bij huis.

“Het grind op de paden. Knerpt onder je banden. De wind in het gezicht”

 

Rollen door Waterland

Nieuwe prikkel nodig

Na 2,5 maand leven in een corona-wereld van thuiswerken, geen sportclubjes en groepstrainingen en iedere keer maar weer rondjes door de buurt wandelen, rennen en fietsen, was het tijd voor een nieuwe prikkel. Gewapend met een mondkapje met de trein en bus op naar de Vasa Shop. Want dit was een voor mij noodzakelijke reis, rolski’s kopen!

“De lente aarzelt. Het kriebelt in de lucht”


Skating rolski’s

Rollen door Waterland

Klassiek of skating?

Ik ging voor de skating-versie, omdat ik ook in de sneeuw van die techniek de meeste energie krijg. Ja, het is intensief en soms nog lastig om de verschillende passen netjes uit te voeren, maar ik word er vooral ook heel blij van wanneer ik op de lange latten lekker dynamisch aan het skaten ben. Dat gevoel hoop ik nu ook gewoon in Nederland te ervaren.

 

SkiSkett Sport alu skating rolski

Het is uiteindelijk de SkiSkett Sport Skating Alu geworden, een heel degelijk en stabiel model met lekker brede banden. Ik woon in Amsterdam, dus zal alleen maar over asfalt rollen. Ik hou er niet van om heel veel snelheid te ontwikkelen, dus wat langzamere banden zijn prima voor mij. Hiermee kan ik rustig mijn techniek verbeteren en vooral lekker genieten onderweg.

“Donkere wolken. Razen voorbij. Water klotst aan de kant. Alles wat stilstond. Komt in beweging”


Rollen door de buurt

Rollen door Waterland

Even inkomen

Helm op, beschermers om de knieën en ellebogen en daar ga ik! Ik kom al meteen een buurmeisje van een jaar of 11 tegen. Ze vroeg drie keer wat ik deed, het concept rolskiën was zo nieuw voor haar dat ze het woord niet kon onthouden. Van haar vader hoorde ik later dat ze er erg van onder de indruk was, dus dat gaf weer wat zelfvertrouwen! Want ik moest er nog wel een beetje inkomen. De lessen van Machiel zijn alweer een tijd geleden, dus het was weer even zoeken naar de stabiliteit, techniek en een fijne beweging.


Maar inmiddels gaat het steeds beter en voelt het steeds vertrouwder als ik een rondje ga rollen. Ik ga steeds een beetje verder en ontdek mooie geschikte paden in de buurt.

“Ik heb de dijken om op te dromen. Ik heb de stormen om me wakker te schudden. Ik heb Waterland”


Door de natuur in het Baanakkerspark en Waterland

Rollen door Waterland

Rollen door het regenwoud

Ik woon aan het Baanakkerspark, een groenstrook met prachtig rood asfalt. Onderweg kom ik onder andere langs een van de grootste reigerkolonies van Nederland. “Je waant je in het regenwoud van Peru”, aldus de stadsecoloog. Na zo’n drie kilometer ben ik de stad uit en ben ik in Waterland.


Ik ga vaak aan het eind van de dag, na het eten. Dan is het lekker rustig en het zonlicht is prachtig. De fietspaden zijn soms best smal, maar ’s avonds zijn er minder fietsers en hoef ik niet zo vaak met mijn stokken aan de kant te gaan.


Het is werkelijk een prachtig gebied om te wandelen, fietsen en nu ook om te rollen. Ik heb al een mooie helling gevonden om de klimpas te oefenen, een breed stuk glad asfalt om vaart te maken en op tempo te rollen en leuke smallere weggetjes om gewoon lekker tochtjes te maken en te genieten van het uitzicht op de koeien en kerktorens van Ransdorp en Zunderdorp.

Rollen door Waterland

Ontmoeting met zwanen

Laatst zat er een nest met jonge zwanen langs de kant van de weg. Aan de fietsers waren ze wel gewend, maar ik durfde er nu niet langs met mijn stokken. Als rolskiër ben je toch een beetje een exoot, niet alleen voor de buurtbewoners die nog nooit iemand door het weilanden hebben zien langlaufen, maar ook voor de dieren!

“Zo plat als het hier is. Zo vind je het nergens. Je kijkt zover je kan. Zo laag als het land is. Daar word je wel nuchter van”


De soundtrack bij deze rolomgeving is voor mij het nummer “Waterland” van Rita Zipora. De citaten in dit blog komen ook uit het nummer. Beluister het ook op YouTube.

 

Groetjes,

 

Roos

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »